fredag den 2. august 2013

Lammekølle i stenovn



Lammekølle lavet i stenovnen bliver fantastisk saftigt med en karamelsprød overflade, når flammerne har givet det sidste touch.  Deuden kan man vælge at tilføje lammekøllen lidt røg ved at smide en håndfuld æbletræflis på gløderne.

Ingredienser:

Lammekølle (helst udbenet)  ca 1500 g.
1 citron
Et bundt timian, rosemarin og salvie
5-6 fed hvidløg, pillet og halvveret
2 dl hvidvin
Salt/peber
Hele, nye kartofler



Fremgangsmåde:
Start med at tænde op i stenovnen 1 - 2 timer  før retten skal i ovnen. Retten kan enten småsimre i ovnen i flere timer efter alle gløderne er taget ud - eller man kan beholde gløderne derinde og forkorte stegetiden. De sidste 10 - 15 minutter af stegetiden skal der dog være flammer i ovnen, så hvis man steger lammekøllen uden gløder, skal man være forberedt på at have retten stående ved siden af ovnen mens man tænder op igen. Ofte kan man være heldig at gløderne stadig kan bruges, hvis de har været skovlet ned i en glødebakke efter optændingen. Den indledende opvarmning af stenovnen afhænger af, om man vil beholde gløderne i ovnen eller ej. Hvis man tilbereder retten uden gløder, skal man nok afsætte 2 timer for at ovnen er varmet godt igennem.

Mens bålet varmer ovnen op kan man forberede retten. Lammekøllen gnides med groft havsalt, peber og frisk rosemarin. Læg lammekøllen i et ildfast fad. De hele, ukogte kartofler, halvverede hvidløg, urtebundt og citronen skåret i både lægges rundt om lammekøllen. Hæld hvidvin over og tilføj lidt vand eller font, så lammekøllen er dækket op til ca en tredjedel. Læg låg på fadet eller dæk det med folie, som man prikker et par gange med en gaffel.




Når retten er sat i ovnen sætter man lågen for. Hvis der er gløder i ovnen, skal lågen stå lidt på klem.

Hvis man ønsker at tilføje et touch af røgsmag til lammekøllen, kan man lægge lidt æbletræflis på gløderne inden man fyrer op under bålet til den sidste fase.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar